StartBoard

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

4 februari 2020 - Redactie StartBoard

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Je gaat voor jezelf beginnen. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Nou… best ingewikkeld. Bij het oprichten van een bedrijf vliegen er namelijk al snel allerlei termen om je oren: rechtsvormen, rechtspersoonlijkheid, aansprakelijkheid, vennoten en kapitalen. In deze blog lees je wat je écht moeten weten – en wat je snel weer kan vergeten.

Voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat voor je inschrijving, moet je weten voor welke rechtsvorm je kiest; hoe de juridische vorm van jouw bedrijf in elkaar steekt. Dit zijn de rechtsvormen die er zijn:

  • Eenmanszaak
  • Besloten vennootschap (bv)
  • Vennootschap onder firma (vof)
  • Commanditaire vennootschap (cv)
  • Naamloze vennootschap (nv)
  • Maatschap
  • Vereniging
  • Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
  • Stichting
  • Een hele lijst namen, waarvan je de meeste na het lezen van dit artikel snel kan vergeten. Omdat er zo veel rechtsvormen zijn, en omdat het soms van kleine aspecten afhangt of de een voor jou meer geschikt is dan de ander, richten we ons in deze blog op de belangrijkste aspecten die bepalend zijn voor je keuze.

  • Met wie start ik de onderneming?
  • Hoe wil ik de aansprakelijkheid regelen (wie is verantwoordelijk voor zakelijke schulden)?
  • Ik start de onderneming alleen

    Start je de onderneming alleen, dan liggen de eenmanszaak of besloten vennootschap (bv) het meest voor de hand. Belastingtechnisch gezien is de eenmanszaak soms interessanter, omdat je hierbij in het begin meestal meer belastingvoordeel hebt dan bij een bv. Denk aan startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

    Goed om te weten: hoewel de term ‘eenmanszaak’ anders doet denken, kan je gewoon personeel in dienst nemen! Deze rechtsvorm houdt puur in dat jij als enige eigenaar van het bedrijf bent.

    Rechtsvorm kiezen

    Aansprakelijkheid

    Bij sommige rechtsvormen is er geen verschil tussen het privévermogen en zakelijk vermogen. Dus heeft je bedrijf schulden, dan ben je met je privévermogen aansprakelijk. Het gaat hierbij om rechtsvormen zónder rechtspersoonlijkheid: dit zijn de eenmanszaak, vof, cv en maatschap. Heb je een partner, tref dan dus regelingen om te voorkomen dat je partner óók aansprakelijk is.

    Ik start de onderneming met anderen

    Start je het bedrijf met meerdere personen (vennoten), dan zijn – behalve de eenmanszaak – alle rechtsvormen geschikt. De bv en vof zijn het meest voorkomend, maar ook de nv is een goede optie.

    Bij het kiezen tussen deze verschillende rechtsvormen is het ook hier belangrijk om na te denken over de aansprakelijkheid. Zo ben je bij de vof gewoon met je privévermogen aansprakelijk. Bij een bv en nv is dit niet het geval: met een bv ben je slechts aansprakelijk voor het bedrag dat je in het begin hebt geïnvesteerd in het bedrijf.

    Freelancer of zzp’er?

    Goed om te weten is dat de termen freelancer of zzp’er geen rechtsvormen zijn. Deze termen laten alleen weten dat iemand werkt zonder dienstverband (freelancen), of een zelfstandige is zonder personeel (zzp). Ook als freelancer of zzp’er moet je dus gewoon een rechtsvorm kiezen.

    Tip: op de website notaris.nl kan je een test doen om te bepalen welke rechtsvorm het meest geschikt is in jouw situatie.

    facebook LinkedIn

    Benieuwd naar meer? Laat het weten!

    Naam:
    Email:
    Telefoonummer:
    Interesse in:

    Uitbesteden?

    ondernemnigsplan laten maken

    Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

    logo laten maken

    Logo Een uniek logo zorgt voor identiteit en dat klanten de onderneming herkennen

    website laten maken

    Website Een professionele website om de onderneming online te presenteren en klanten online te bereiken

    zoek machine optimalisatie

    Zoekmachine optimalisatie Een sterke en goede vindbaarheid op de populaire zoekmachines zorgt voor meer potentiële klanten

    Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
    Telefoonnummer StartBoard033 2340 555