Ontvang onze offerte per mail
Ontvang onze offerte per mail. Dit is geheel kosteloos en vrijblijvend.
Zelfstandig kapper, kapster of kapperzaak
Heb je de knoop doorgehakt en besloten om voor jezelf te beginnen als kapper of kapster? Dan is het schrijven van een ondernemingsplan voor je kapsalon de eerste stap op weg naar een succesvolle zaak. Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd en is onmisbaar bij het krijgen van financiering in deze branche. Ook helpt het je om helder te krijgen op welke manier jouw toekomstige kapperszaak goed zal gaan draaien.
Erg vaak zien we namelijk dat de droom die uitkomt wanneer kapsters en kappers hun eigen zaak openen al snel een nachtmerrie wordt. Er komt te weinig geld binnen, waardoor de huur niet betaald kan worden en de leningen niet kunnen worden terugbetaald. Daarom kunnen we dit niet genoeg benadrukken: zorg voor een goed ondernemingsplan voor je kapperszaak, zodat de werkelijkheid net zo mooi zal worden als je droom. Waarom dit zo is? En hoe je dit doet? Lees snel verder om daar achter te komen!
In het businessplan zet jij als startende ondernemer op een rijtje wat je plannen zijn met de kapsalon. Je wilt je klanten uiteraard zo goed en zo mooi mogelijk knippen. Je wilt ze laten stralen als nooit tevoren met hun nieuwe en door jou aangemeten kapsels. Het moet gezellig zijn in je salon, en mensen willen lekkere koffie drinken en goed advies krijgen. Het is de uitdaging van alle ondernemers in de kappersbranche om dit te doen én daarbij ook nog winst te maken. Je wilt immers kunnen leven van je kapperszaak.
In het ondernemingsplan werk je dit allemaal uit. Dit is voor jou en je medeondernemers erg belangrijk, maar ook voor banken, gemeenten en andere investeerders.
Je moet je kapperszaak zien als een soort puzzel. Je hebt allemaal puzzelstukjes: een pand, (goed betaald) personeel, producten, lekkere koffie, gezelligheid, een lening, aflossing enzovoorts. In hoeverre jij kunt slagen als een succesvolle zelfstandige kapper of kapster hangt voor een groot deel af van hoe je deze puzzel oplost en hoe je al deze stukjes samenvoegt.
Dit doe je voordat je begint en breng je in de praktijk met het schrijven van een ondernemingsplan. Door het zwart op wit te zetten dwing je jezelf over ieder detail na te denken. Die zaken waar je misschien voorheen wat licht over had gedacht blijken toch wat meer uitwerking te vergen. Zo creëer je een waterdicht plan dat bijna een garantie zal zijn voor succes.
Daarbij is het wel belangrijk dat iedereen er zich ook aan houdt. Hier komt dan een ander voordeel van een businessplan om de hoek kijken. Het is immers een tastbaar document. Je kunt het uitprinten en in de toekomst aan iedereen laten zien die twijfels heeft over de gang van zaken in de kapsalon. Zo zul je altijd een plan hebben waar jij en je medeondernemers op kunnen terugvallen in tijden van twijfel.
Daarnaast is een goed bedrijfsplan nodig om financiering te kunnen krijgen voor jouw kapsalon. Een bank zal immers alleen geld aan jou willen uitlenen wanneer ze er van uit kan gaan dat ze dit bedrag terug zal krijgen. Hetzelfde geldt voor gemeenten en andere investeerders. Zonder goed plan, waarin duidelijk naar voren komt hoe jij met je kapperszaak geld gaat verdienen, zullen zij je niet willen helpen. Ook de pandeigenaar van het pand waarin de kapperszaak gevestigd zal worden kan vragen om een ondernemingsplan.
In ieder goed ondernemingsplan voor een kapsalon (lees: een plan dat gefinancierd zal worden en waar je op kunt terugvallen) dienen zeker de volgende punten niet over het hoofd te worden gezien:
Tot slot hebben we nog enkele belangrijke tips die jou zullen helpen bij het maken van het perfecte ondernemingsplan. Om te beginnen adviseren we je om een goede inleiding te schrijven. Iedereen leest als eerste de inleiding, vooral investeerders. Wanneer deze niet goed is, lezen ze waarschijnlijk helemaal niet verder. Zorg er dus voor dat hier al duidelijk wordt dat jouw plan echt een topplan is.
Daarnaast hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden. Je bent niet de eerste starter in de kappersbranche. Neem dus eens een kijkje bij de concurrentie, en kijk hoe zij dit hebben aangepakt. Zeker wanneer je jouw zaak niet direct naast die van hen wilt openen, zullen ze je ook nuttig advies willen geven.
Zorg er ook voor dat je niet te vaag blijft. Wees concreet bij elk facet van je plan. Schrijf niet dat je personeel gaat aannemen, maar specificeer precies hoeveel personeelsleden en hoeveel uur deze samen gaan werken en bij voorkeur ook nog wanneer. Schrijf niet dat je gaat werken met producten, maar vertel welke producten je wilt gaan gebruiken (welk merk), enzovoorts.
We hopen dat we je met dit artikel een heel stuk op weg hebben geholpen. Ook wensen we je veel succes met het schrijven je plan en het maken van een vliegende start als kapper of kapster. Zijn er dingen onduidelijk of kom je er gewoon niet uit? Aarzel dan vooral niet om contact op te nemen.
Bij StartBoard hebben we al veel ambitieuze jonge (en oude trouwens ook) kapsters en kappers geholpen bij het waarmaken van hun droom. Wij geven persoonlijk advies op maat en helpen bij het maken van een ondernemingsplan dat vrijwel zeker gefinancierd zal worden.