StartBoard

Hoe bepaal jij je uurtarief?

7 januari 2020 - Redactie StartBoard

Hoe bepaal jij je uurtarief?

Als zelfstandige bepaal je zelf wat je verdient. Allemaal leuk en aardig, horen we je denken. Want hoe weet je nou welk uurtarief je moet vragen? Hoe weet je wat je ‘waard’ bent? En hoe weet je dat wat jij vraagt niet te veel is, of erger – te weinig?

Je gaat je diensten aanbieden en een eigen onderneming beginnen. Misschien is het ondernemingsplan er al, of ga je het ondernemingsplan laten schrijven. Hoe dan ook, het is tijd om je uurtarief te bepalen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Even googelen leert je dat er geen kant-en-klare lijstjes zijn waarmee jij binnen no-time je uurtarief vaststelt. Uurtarieven zijn per branche verschillend. En zelfs binnen één branche zijn de tarieven uiteenlopend. Toch kan je stap-voor-stap jouw ideale uurtarief bereiken.

Bereken welk uurtarief vereist is

Allereerst is het handig om eens te berekenen welk uurtarief voor jouw situatie geschikt is. Om dit te kunnen berekenen moet je drie zaken goed in beeld hebben: hoeveel declarabele uren je per jaar kan maken (let op: niet elk uur in een werkweek is declarabel; als zelfstandige ben je ook tijd kwijt aan de administratie en de werving van nieuwe klanten), wat je zakelijke kosten zijn per jaar, en wat je ongeveer wil gaan verdienen.

Als je deze drie dingen hebt bedacht, kan je met rekenmodellen een eerste stap zetten in het grofweg berekenen van jouw uurtarief. Zo kan je het rekenvoorbeeld van de KvK gebruiken, of je gegevens invoeren in de calculator op het ZZP platform Ikwordzzper.nl.

Het uurtarief dat uit deze eerste berekeningen rolt is slechts een aanzet; dit tarief moet je nog finetunen voordat je er voor honderd procent achter kan staan. Hieronder beschrijven we de aspecten die helpen om jouw ideale uurtarief te bereiken.

Uurtarief bepalen

Tarieven in jouw branche

Probeer te ontdekken wat in jouw branche marktconform is; wat rekenen andere ondernemers? Kijk eens op hun websites, er zijn altijd wel een paar zelfstandigen die een indicatie geven van hun tarieven. Hiernaast publiceren verscheidene freelancewebsites jaarlijks een lijstje met de gehanteerde uurtarieven op hun platform. Check bijvoorbeeld het tarievenonderzoek 2018 van freelancewebsite Hoofdkraan.nl. Het geeft je al een redelijk beeld van het uurtarief dat gangbaar is in jouw branche.

Laat meerwaarde doorklinken in de prijs

Ga na wat jouw meerwaarde is. Welke opleidingen of cursussen heb je afgerond? Heb je extra certificaten behaald? Hoeveel jaar heb je al ervaring in deze branche? Kan je jezelf een specialist noemen binnen een nichemarkt?

Hoe meer kennis, ervaring of specialisme je hebt in vergelijking met andere ondernemers, hoe hoger jouw uurtarief logischerwijs mag zijn. En anderzijds geldt natuurlijk: hoe minder kennis, ervaring en specialisme in vergelijking met je concullega’s, hoe ‘gewoner’ je bent en hoe meer doorsnee je uurtarief moet zijn.

Vraag niet te weinig

Zeker als starter voelt het onwennig om meteen een ‘serieus’ uurtarief te vragen. Je hebt nog geen opdrachtgevers en voor je gevoel ook geen ervaring. Begrijpelijk dat je om deze reden je uurtarief iets naar beneden bijstelt. Maar ga nooit té laag zitten.

Ten eerste is het maar de vraag of je met een te laag uurtarief wel serieus wordt genomen. Een opdrachtgever kan zich afvragen of je wel kwaliteit levert, en of je – ter compensatie – niet meer uren factureert dan die andere ondernemer met dat hogere uurtarief. Ten tweede is het goed om je te realiseren dat je met een laag uurtarief jaarlijks flinke stappen omhoog moeten maken, wil je op den duur een salaris bereiken waarvan je comfortabel kan leven. Hierover zal je eventuele vaste opdrachtgevers moeten informeren. Als laatste zorg je met een té laag uurtarief voor oneerlijke concurrentie binnen jouw vakgebied. Je concullega’s zullen je het niet in dankbaarheid afnemen.

Wijk gerust eens van je uurtarief af

Waarschijnlijk kan je met de bovenstaande aspecten een uurtarief bepalen waarmee je vrij goed zit. Natuurlijk staat dit bedrag niet vast, dus pas het gerust eens naar beneden of omhoog aan als een opdracht daar naar jouw mening om vraagt. Omlaag kan het geval zijn als het gaat om een langdurige klant, omhoog als het gaat om een ingewikkelde opdracht of spoedklus. Ook kan je overwegen om voor sommige opdrachten een projecttarief te hanteren, waarmee zowel jij als de opdrachtgever duidelijkheid hebben. En waar je ook voor kiest; als zelfstandige bepaal je zélf wat je verdient. Hoe fijn is dat!

facebook LinkedIn

Benieuwd naar meer? Laat het weten!

Naam:
Email:
Telefoonummer:
Interesse in:

Uitbesteden?

ondernemnigsplan laten maken

Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
Telefoonnummer StartBoard033 2340 555